Nüfus yoğunluğu bakımından Türkiye’nin en büyük üçüncü bölgesi konumunda olan Akdeniz Bölgesi; özellikle deniz-kum-güneş tutkunları için yüzlerce farklı fırsat sunuyor. Ancak bölgenin tek turistik aktivitesi bu değil. Tarihi ve kültürel değerlerinin de çok fazla olması sebebi ile tarih boyunca bu bölgede pek çok medeniyet yaşamıştır. Yapılan araştırmalar sonucunda elde edilen bulgular, ortaya çıkarılan antik kentler ve daha onlarca farklı özellik, bölgenin Türkiye turizmindeki önemini bir kez daha gösteriyor. Peki, Akdeniz Bölgesi’nde gezilecek yerler nerelerdir? Şimdi sizinle Akdeniz Bölgesi’nde bir gezintiye çıkalım.
İçindekiler
Akdeniz Bölgesi Gezi Rehberi
Turizm, tarım, kültür, gastronomi ve daha pek çok özelliği ile ön planda olan bölge, Türkiye turizminin adete can damarı. Bu nedenle turizmin ekonomiye olan katkısında bölgenin yeri oldukça büyük. Akdeniz Bölgesi illeri ise; Burdur, Isparta, Antalya, Mersin, Adana, Kahramanmaraş, Osmaniye ve Hatay olarak bilinmektedir. Şimdi size Akdeniz Bölgesi gezilecek yerler listesi hakkında bilgi verelim.
Patara Antik Kenti
Antalya sınırları içerisinde yer alan antik kent, Antalya – Fethiye arasında bir konumdadır. Caretta-Caretta kaplumbağalarının yumurtalarını bıraktığı bir sahilde yer alan Patara Antik Kenti, bu özelliği ile oldukça önemlidir. Bunun yanında M.Ö. 8. yüzyıldan itibaren kanıtlanan varlığı sebebi ile dönemi anlatan en önemli eserlerden biridir. İskender’in kuşattığı kentlerden bir tanesi olarak bilinen antik kent, aynı zamanda Roma döneminde büyük bir öneme ve üne sahip olmuştur. Dönemin en önemli siyasi merkezlerinden bir tanesi sayılmaktadır. Bunu kanıtlar nitelikte olan eser de Patara Meclis Binası’dır. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2020 ile 2021 yılları Patara Yılı olarak ilan edilmişti.
Bunun yanında Antalya’da Xanthos Letoon, Düden Şelalesi, Manavgat Şelalesi, Alanya Kalesi, Hadrian Kapısı, Saat Kulesi, Murat Paşa Camii, Sandland Kum Heykel Müzesi ve Antalya Arkeoloji Müzesi gibi onlarca farklı tarihi ve doğal güzelliği de ziyaret edebilirsiniz.
Cennet Cehennem Obrukları
Mersin’in Silifke ilçesi sınırlarında yer alan Cennet ve Cehennem Obrukları, insanlık tarihinden önce dahi varlığı düşünülen doğal oluşumlardır. Cennet Obruğu 70 metre derinliğinde ve içerisine merdivenlerle inilebilmektedir. Cehennem Obruğu ise Cennet Obruğu’na göre çok daha dar ve 128 metre derinliğindedir. Bu nedenle Cehennem Obruğu’na merdivenlerle inmek mümkün değil. Ancak dağcılık ekipmanları ile inilebiliyor. Bunun da ötesinde mitolojide önemli bir yere sahip bu oluşumlar tamamen doğaldır. Mağara tavanlarının çökmesi sonucunda oluşmuşlardır. Bunun yanında Mersin’de; Kız Kalesi, Aynalı Göl, Yerköprü Şelalesi Milli Parkı, Astım Mağarası, Yumuktepe Höyüğü, Mersin Arkeoloji Müzesi ve Atatürk Evi Müzesi gibi onlarca noktayı da ziyaret edebilirsiniz.
Salda Gölü
184 metre derinliğe sahip olan Salda Gölü, Burdur ili sınırları içerisinde yer almaktadır. Türkiye’nin Maldivler’i olarak adlandırılan bu güzide göl, 2019 yılından itibaren koruma altına alınmıştır. Hafif tuzlu ve karstik bir göl olmasının yanında, Türkiye’nin en derin üçüncü gölü konumundadır. Endemik bitki ve hayvan türlerinin yer aldığı bir fauna ve floraya sahip olan Salda Gölü ve çevresi, bu özelliği ile yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor. Ayrıca son dönemde aşırı turizm hareketleri sebebiyle gölün renginde bazı değişiklikler oldu. Bunun için gerekli önlemler de alınıyor. Çünkü göl, sahip olduğu turkuaz renk dolayısı ile dikkat çekici bir üne sahip. Ayrıca Burdur’da; Kibyra Antik Kenti, İnsuyu Mağarası, Sagalassos Antik Kenti, Saat Kulesi, Doğa Tarihi Müzesi ve İncirhan Kervansarayı gibi pek çok turistik çekiciliği de ziyaret etme şansına sahipsiniz.
Adana Taş Köprü
M.S. 386 yılında Roma İmparatoru olan Hadrianus tarafından yaptırılan Taş Köprü, günümüzde Adana denince akla gelen turistik değerlerdendir. Ayrıca Adana’nın simgesi konumundadır. 319 metre uzunluğa sahip olan köprü, 13 metre yüksekliktedir. Bunlara ek olarak; Harun Reşit, Abbasi Halifesi Memun, III. Ahmet, Kel Hasan Paşa ve Adana Valisi Ziya Paşa tarafından belirli dönemlerde onarımlardan ve eklemelerden geçirilmiştir. Taş Köprü’ye ek olarak Adana’da; Sabancı Merkez Camii, Seyhan, Ceyhan, Varda Köprüsü ve Kapıkaya Kanyonu gibi pek çok tarihi ve doğal güzelliği de deneyimleyebilirsiniz.
Harbiye Şelalesi
Hatay ilinin Defte ilçesinde yer alan Harbiye Şelalesi, doğal güzelliği ile görenleri adeta büyülüyor. Bunun da ötesinde mitolojide de önemli bir yere sahip olan şelale, Hatay ilinin simgelerinden bir tanesi. Daphne Şelalesi olarak da adlandırılan bu doğal güzellik, vadinin güneyinden çıkan kaynaklardan oluşmaktadır. Bunun yanında şelaleden akan sular Asi Nehri’nin sularıyla buluşuyor. Ayrıca Hatay’da; Saint Pierre Kilisesi Anıt Müzesi, Vespasianus – Titus Tüneli, Musa Ağacı, Habib-i Neccar Camii ve Beşikli Mağara gibi pek çok tarihi ve doğal güzellik de ziyaret edilebilir.
8 ilden oluşan, iklimi ve turistik değerleri ile dikkatleri çeken Akdeniz Bölgesi’ne kısa bir tur yapmaya çalıştık. Sizin için hazırladığımız “Akdeniz Bölgesi’nde Gezilecek Yerler” isimli içeriğimizi burada sonlandırıyoruz. Siz de yorumlarınız ile içeriğimize katkı sağlayabilirsiniz. Sizce Akdeniz Bölgesi’nin en güzel gezilecek yerleri nerelerdir?