1. Anasayfa
  2. Ne Yenir?

Gaziantep’te Ne Yenir? | 15 Eşsiz Lezzet

Gaziantep’te Ne Yenir? | 15 Eşsiz Lezzet
Gaziantep'te Ne Yenir?
0

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin güzide kentlerinden Gaziantep, mutfağıyla tüm dünyaya ün salmıştır. Baklavasından tutun da kebaplarına kadar pek çok lezzeti sayesinde gastronomide UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na girmiştir. Bu kapsamda biz de sizler için Gaziantep’te ne yenir? sorusuna kapsamlı bir cevap vermeye çalıştık.

Gaziantep; tarihi, kültürü ve mutfağıyla her yıl hem yerli hem de yabancı turistleri kendine çekiyor. Mezopotamya’nın önemli merkezleri arasında yer alan Gaziantep, Türkiye’nin gastronomi merkezlerindendir. Kentin her tarafından adeta tarih fışkırıyor. Sıcakkanlı ve misafirperver insanları sayesinde kenti gezerken kendinizi evinizde hissedebilirsiniz. Halfeti Gezilecek Yerler isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz. UNESCO tarafından tescillenen mutfağı birçok eşsiz lezzete de ev sahipliği yapıyor. Kentin yemeklerinin ünü sadece Türkiye’yle sınırlı değil. Mutfağı ile tüm dünyada popüler olmuştur.

Gaziantep Kebapları ve Tatlıları

Gaziantep mutfağı denildiğinde ilk olarak akla kebap ve tatlı çeşitleri gelir. Tatlı ve kebaplar kentin klasik lezzetleri içerisinde yer alıyor. Kültür mozaiği olarak tabir edebileceğimiz kentin lezzetleri karşısında damaklarınız çatlayacak. İnsanın iştahını açma özelliği olan kebap ve tatlılar kentin ekonomik yapısını da şekillendiriyor. Kentin her yönüyle gelişmesine katkı sağlayan mutfağının kebap ve tatlılarını şöyle sıralayabiliriz:

Gaziantep Kebapları

Gaziantep Kebapları

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde adından sıkça söz ettiren Gaziantep, turistik destinasyonlarının yanı sıra lezzetleri ile de bir marka. UNESCO tarafından da tescillendiği için Gaziantep’in kebapları sizi farklı bir yolculuğa çıkaracak. Şimdi size Gaziantep’in kebapları hakkında bahsedelim.

Küşleme

Küşleme

Kuzu veya koyun omurga kısmından yapılan küşleme bir kebap çeşididir. Kentte en çok yapılıp tüketilen yemeklerin başında geliyor. Yumuşak ve ağızda dağılan bir lezzettir. Lokum gibi yumuşak olduğu için kolay tüketilebiliyor. Küşlemenin pişirilmesinden terbiyesine kadar her yapım aşaması teferruatlıdır.

Keme Kebabı

Keme Kebabı

Gaziantep’te ne yenir? sorusuna Keme Kebabını cevabını verebiliriz. Keme mantarıyla yapılan bu kebap türü, mayısın ortalarında tüketilebiliyor. Çünkü keme mantarı; mart ile nisan aylarında yetişiyor.

Soğan Kebabı

Soğan Kebabı

Hem lezzetli hem de şifalı olmasıyla bilinen soğan, kıymayla birleştiğinde ortaya muhteşem bir tat çıkıyor. Kentte en çok tüketilen kebap çeşitleri arasında yer alıyor. Soğan Kebabının yapımı da çok kolaydır.

Kuşbaşı Kebabı

Antep Kuşbaşı Kebabı Kaynak: www.antepsofrasi.com

Kuşbaşı dana eti, patlıcan, soğan ve çeşitli baharatlarla yapılan kebap, yöre halkının mutfaklarından eksik olmuyor. Üzeri domates dilimleriyle süslenen kuşbaşı kebabı lezzet ve görsel açıdan herkesten tam not alıyor.

Sebzeli Kebap

Sebzeli Kebap Kaynak: www.yesilkivi.com

Kuşbaşı et, patlıcan, bezelye ve patates ile sebzeli kebap yapılmaktadır. Sebzeli kebapta etler düdüklüde pişirilir. Böylece damakta çok daha özel bir tat bırakması sağlanır. Yapımı çok zor olmayan bu kebabın lezzeti sizi büyüleyecek.

Altı Ezmeli Tike Kebabı

Altı Ezmeli Tike Kebabı Kaynak: www.sofra.com.tr

Gaziantep’te ne yenir? sorusunu Altı Ezmeli Tike Kebabı şeklinde yanıtlayabiliriz. Kebaplık kuşbaşı şeklinde doğranan etle birlikte kuyruk yağı karıştırılıp pişirilir. Etler terbiye edilip şişlere saplanır. Izgara üzerinde çevrilerek pişirilir.

Cağırtlak Kebabı

Antep Cağırtlak Kebabı

Cağırtlak Kebabı; kuzu ciğeri ve yağıyla kömür ateşi üzerinde çevrilerek pişirilir. Şişlere saplanarak pişirilen bu lezzet, ağızda harika bir tat bırakır. Ayrıca şişlerde ciğer her zaman yağ ve çözden fazla olmalıdır. Aynı sayıda olursa, kebabın özelliği kaybolacaktır. Çöz, hayvanlarda bağırsağın ek kısmı olarak bilinmektedir.

Gaziantep Tatlıları

Gaziantep’in Tatlıları

Gaziantep, kebapları kadar tatlılarıyla da ünlüdür. Bu tarihi ve kültürel kentin tatlıları evrenselleşmiştir. Kentin tatlılarını şöyle sıralayabiliriz;

  • Gaziantep Baklavası
  • Künefe
  • Kahke
  • Fıstıklı Un Helvası
  • Katmer

Gaziantep Baklavası

Antep Baklavası Kaynak: www.antepsofrasi.com

Ünü Gaziantep sınırlarından çıkıp tüm dünyayı saran bir lezzet olarak biliniyor. Türkiye’nin övünerek tüm uluslararası organizasyonlarda sunduğu bir lezzettir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin lezzet başkentiyle özdeşleşen baklava hem kokusu hem de lezzeti dikkat çekiyor. İçerisindeki bol Antep fıstığı baklavaya ayrı bir tat veriyor.

Künefe

Künefe

Normalde künefe Hatay’a ait olarak biliniyor. Fakat Gaziantep’in künefesinin de ayrı bir tadı var. Künefe içerisinde;

  • Kadayıf,
  • Peynir,
  • Şerbet ve
  • Fıstık yer almaktadır.

Sıcak yenilmesi gereken bir lezzettir. İçerisindeki peynir, tatlıyla birleştiğinde ortaya bambaşka bir tat çıkıyor.

Kahke

Kahke Kaynak: www.yemek.com

Gaziantep’in tatlılarından bir diğeriyse kahkedir. Kahkenin görüntüsü; kandil simidi ve kurabiyeyi andırıyor. Fakat kahke kurabiye türünde bir lezzettir. Sıvıyağ, mahlep ve nohut mayasından oluşuyor.

Fıstıklı Un Helvası

Fıstıklı Un Helvası Kaynak: www.lezzet.com.tr

Gaziantep tatlıları arasında fıstıklı un helvası da çok tüketilmektedir. Toz şeker, su ve süt içerikli fıstıklı un helvasının ağızda dağılan bir özelliği var.

Katmer

Gaziantep Katmeri

Katmer; köklü tarihe sahip kentin yöresel lezzetleri içerisindedir. Katmer tatlısı daha çok kentin sabah kahvaltılarında tüketilmektedir. Baklava hamuruyla yapılmaktadır. Baklava hamuru açıldıktan sonra içerisine doğal kaymak, fıstık ve toz şeker koyulup katlanır. Katlama işleminden sonra fırına koyulup pişirilir.

Gaziantep Yemek Çeşitleri

Gaziantep yalnız tatlı ve kebap türleriyle sınırlı değildir. Birçok yemek çeşidiyle de kent ziyaretçilerini ağırlıyor. Gaziantep mutfağını oluşturan diğer lezzetleri şöyle sıralayabiliriz:

Lahmacun

Gaziantep Lahmacunu Kaynak: www.yemek.com

Lahmacun, Antep sınırlarından çıkan bir lezzettir. Gaziantep lahmacunu soğansız yapılmaktadır. Sarımsak ve kıymaysa lahmacunun temel malzemeleridir. Antep lahmacunu taş fırına koyularak pişer. Antep’in lahmacunu soyulmuş, közlenmiş patlıcanla servis edilmektedir.

Beyran Çorbası

Antep Beyran Çorbası Kaynak: www.yemek.com

Beyran çorbası, muhteşem lezzeti yanında şifa kaynağı olmasıyla da biliniyor. Gaziantep çorbası şeklinde isimlendirilen bu kusursuz lezzetin içinde;

  • Kemik suyu,
  • Salça,
  • Et,
  • Sarımsak ve
  • Pirinç yer alır.

Yöre insanı hasta olduğunda ilaç yerine tüketmektedir. Beyran çorbası, ortalama 13 saat pişirilir. Yöre insanı beyran çorbasını genellikle sabah erken saatlerde içiyor.

Malhıtalı Köfte

Gaziantep Malhıtalı Köfte Kaynak: www.aintabsofrasi.blogspot.com

Malhıtalı köfte, kırmızı mercimekten yapılmaktadır. Özel lezzetin içerisine;

  • Kırmızı mercimek,
  • Biber salçası,
  • İnce bulgur,
  • Kuru soğan,
  • Taze soğan,
  • Sarımsak,
  • Tereyağı,
  • Kimyon ve
  • Tuz katılmaktadır.

Türkiye’nin her yöresinde Malhıtalı köfte, yani kırmızı mercimekli köftenin yapıldığını söyleyebiliriz. Fakat Antep’in lezzeti olarak bilinmektedir.

Sizin için hazırladığımız “Gaziantep’te Ne Yenir?” isimli içeriğimizi burada sonlandırıyoruz. Peki, sizce Gaziantep’e özgü lezzetlere hangileri eklenebilir? Bunları bizimle yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

Gezideler.com size; Türkiye’deki turistik destinasyonlar ve turistik değerler ile ilgili bilgi paylaşımı yapan bir seyahat bloğudur. Türkiye’nin güzide destinasyonları ve doğal ile tarihi güzelliklerini öğrenmek, Türkiye’yi baştan aşağı tanımak isterseniz, bizimle keyifli bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir