1. Anasayfa
  2. Akdeniz

Burdur Gezilecek Yerler | En Güzel 10 Yer

Burdur Gezilecek Yerler | En Güzel 10 Yer
Burdur Gezilecek Yerler
0

Göller Yöresi’nde yer alan Burdur, doğal güzellikleriyle ülkemizin önemli turizm cennetlerindendir. Bu turizm cennetinde muhteşem bir tatil geçirme şansına sahip olabilirsiniz. Tatile çıkmadan önce size özel hazırladığımız Burdur gezilecek yerler listemize göz atabilirsiniz.

Burdur; doğasıyla Türkiye’nin keşfedilmesi gereken yerlerinin başında geliyor. Göller Yöresi’nde konumlanan Burdur; tatlı, tuzlu, küçük ve büyük birçok göle ev sahipliği yapıyor. Yeşilin birçok tonuyla insanın içine huzur veren ormanları ve tabiat parklarıyla üzerinizdeki yorgunluğu atabilirsiniz. Özellikle sakin, huzurlu ve doğayla iç içe tatil yapmak isteyenler için Burdur’u önerebiliriz. Burdur avantajlı bir yerde konumlanmıştır. İzmir, Antalya ve Muğla gibi turizmin kalbinin attığı yerlere yakın konumlanması, yaz döneminde turist akınına uğramasını sağlamaktadır.

Burdur Gezi Rehberi

Burdur’da Gezilecek Yerler

Akdeniz Bölgesi’nin küçük ve sevimli ili Burdur, gezilecek yerler bakımından çok zengindir. Küçük bir il olmasına rağmen içinde barındırdığı güzelliklerle hem yerli hem de yabancı pek çok turisti kendine çekiyor. Burdur’un doğal güzellikleri arasında bol bol fotoğraf çekme şansı bulacaksınız.

Burdur Gölü

Burdur Gölü Kaynak: www.milliyet.com.tr

Türkiye’nin hem en derin hem de en büyük yedinci gölüdür. Gölün diğer bir özelliğiyse çok tuzlu olmasıdır. Aynı zamanda göl kapalı havzada olduğundan, akıntısı yoktur. Burdur Gölü, kuş cenneti olarak da biliniyor. Göl, ortalama yüz kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Bu kuş türleri arasında nesli tükenme tehlikesinde olan “Dikkuyruk” ördekleri de var. Göl içerisinde;

  • Kürek,
  • Su Jeti,
  • Kano,
  • Flyboard ve
  • Yelken sporları yapma şansına da sahipsiniz.

Burdur Gölü, birkaç yılda su sporlarının düzenlendiği önemli bir konum haline gelmiştir. Türkiye turizminin macera turizmi açısından önemli merkezleri arasında yer almaktadır.

Sagalassos Antik Kent

Sagalassos Antik Kenti Kaynak: www.instagram.com/asuuu_asuuu_

Antik dönemde Pisidia şeklinde ifade edilen bölgede yer almaktadır. İl merkeziyle arasında 33 km mesafe vardır. Burdur’un Ağlasun ilçesi sınırlarındadır. Sagalassos, Roma İmparatorluğu’nun önemli kentlerindendir. Günümüzde dokusu bozulmayan nadir antik kentlerdendir. Antik kent içerisindeki tiyatronun kapasitesi 9 bindir. Macellum, Roma Hamamı gibi pek çok tapınak ve tiyatroları da Sagalassos Antik Kenti’nde ziyaret etme şansı yakalayacaksınız. Dünyanın en yüksek rakımlı tiyatrosu olma özelliği taşıyor. Burdur gezilecek yerler listenize Sagalassos Antik Kenti’ni özellikle eklemenizi öneriyoruz.

Salda Gölü

Salda Gölü Kaynak: www.facebook.com/SaldaGoluCom

Burdur Yeşilova’da ormanların içinde konumlanmıştır. Gölün etrafını ormanların yanı sıra minik alüvyonlu ovalar ve kayalıklar kaplıyor. Hem karstik hem de tuzlu bir göldür. Göller Yöresi’nin tam içinde yer alıyor. Salda’nın en önemli özelliği; Türkiye’nin en derin 3. Gölü olmasıdır. Salda Gölü, 1989’da sit alanı kapsamına girmiştir. Göl içerisinde hidromanyezit minerali de bolca bulunuyor. Gölün etrafı, Karaçam Ormanları ile doludur. Salda Göl’ünde plaj da bulunuyor. Görünümünden dolayı Türkiye’nin Maldivler’i şeklinde anılıyor. Doğanın içinde tatil ve kamp yapmak isteyenlerin son zamanlarda uğrak noktası haline gelmiştir.

İnsuyu Mağarası

İnsuyu Mağarası Kaynak: www.burdur.gov.tr

Burdur’un görmenizi tavsiye ettiğimiz doğal güzellikleri içinde İnsuyu Mağarası da vardır. İnsuyu Mağarası; Burdur-Antalya karayolu üzerindedir. İl merkezinden 13 km uzaklıktadır. İnsuyu Mağarası, 597 metre uzunluktadır. Deniz seviyesinden 900 metre yüksekte yer alıyor. Burdur’un turizmine önemli katkıları vardır. Türkiye’nin turizme açılan ilk mağarası olduğunu söyleyebiliriz. İnsuyu Mağarası içindeki karstik yapılar eriyip, aşınınca dikitlerle sarkıtlar oluşmuştur. Mağara çok ilginç bir özelliğe sahiptir. Yaz ya da kış fark etmeksizin daima 14 derece sıcaklığa sahiptir. Mağarada küçük küçük göller de bulunuyor.

Burdur Ulu Camii

Burdur kent merkezinde Ulu Cami’yi ziyaret edebilirsiniz. Burdur’un gezilecek yerleri denildiğinde ilk sıralarda yer almaktadır. Ulu Camii, Pazar Mahallesi’nin yüksek tepesindedir. 1300 senesinde Hamitoğlu Dündar Bey yaptırmıştır. İç kısmı yarım kubbeden oluşmaktadır. Kesme blok taşlarla inşası tamamlanan camii, görünümüyle herkesi kendine hayran bırakıyor.

Taş Oda Konağı Etnografya Müzesi

Taş Oda Konağı Etnografya Müzesi Kaynak: www.tutap.com.tr

Burdur’un tam merkezindedir. Kınalı aşireti mensuplarından Emin Bey, 1890’da müzeyi inşa etmiştir. İki kattan oluşan bu yapıda klasik Osmanlı mimarisi izlerini görebilirsiniz. Konak iç tasarımı, Burdur evlerine göre yapılmıştır. Konağın birinci katı, taş; ikinci katıysa ahşaptan yapılmıştır. Taş Oda Konağı Etnografya Müzesi’nde muhteşem zaman geçirme şansına sahip olabilirsiniz.

Sığla Ormanı Tabiat Parkı

Sığla Ormanı Kaynak: www.aa.com.tr

İl merkezinden ortalama 1 ila 1,5 saat uzaklıktadır. Bucak ilçesi Kargı Köyü sınırlarındaki Sığla Ormanı Tabiat Parkı muhteşem doğasıyla 7’den 70’e herkesi büyülüyor. Göle Türkiye’nin dört bir yanından insanlar akın ederek; trekking, olta balıkçılığı, piknik ve fotoğraf çekme gibi pek çok aktiviteye katılıyorlar. Sığla Ormanı Tabiat Parkı içerisindeki göl, baraj gölüdür. Ülkemizin endemik ağaçları arasında yer alan Sığla Ağaçları ile göl çevrelenmiştir. Doğa ve balık tutmayı sevenlere gidip ziyaret etmelerini öneriyoruz.

Salda Kayak Merkezi

Salda Kayak Merkezi Kaynak: www.hurriyet.com.tr

Burdur gezilecek yerler kapsamında yer alan Salda Kayak Merkezi’ne giderek harika zaman geçirebilirsiniz. Akdeniz’in güzide ili hem kış hem de yaz aylarında turizme hitap ediyor. Son birkaç yıl içinde ilin en çok turist çeken yerleri içinde yer almaya başlamıştır. Burdur kent merkezine 72 km mesafede bulunan Salda Kayak Merkezi, Yeşilova ilçesi sınırlarındadır. Eşeler Yaylası diye tanımlanan alandadır. Türkiye’de göl manzarası olan tek kayak merkezi olma özelliği taşıyor.

Oğuzhan Kent Ormanı

Burdur Oğuzhan Kent Ormanı Kaynak: www.bucak.bel.tr

Oğuzhan Kent Ormanı ile Burdur’un arasında yarım saatlik zaman mesafe vardır. Bucak ilçesi sınırlarındaki Oğuzhan Kent Ormanı’nda doğayla baş başa muhteşem bir tatil geçirme imkânına sahip olabilirsiniz. Barajların sunduğu manzaralar karşısında yemek yiyip sevdiklerinizle güzel vakit geçirebilirsiniz.

Burdur Arkeoloji Müzesi

Arkeoloji Müzesi Kaynak: www.kulturportali.gov.tr

Burdur Arkeoloji Müzesi, 1969’ta ziyarete açılmıştır. Tarihi Bulguroğlu Medresesi Kütüphane binasında tarihi eserler sergilenmektedir. Müze; bahçe, giriş ve üst kattan oluşmaktadır. Müzedeki tarihi eserler; Kremina, Sagalassos ve Kbyra antik kentleriyle höyüklerden çıkarılmıştır. Tarihe meraklı kişilere muhteşem arkeoloji müzesini önerebiliriz.

Burdur Nerededir?

Burdur merkez ve ilçelerini ilk kez gezmek için geleceklerin ilin konumunu iyi öğrenmesi gerekiyor. Akdeniz Bölgesi’nde, Göller Yöresi şeklinde isimlendirilen yerdedir. Batıda Denizli; kuzeyde Afyon ile Isparta, güneyde Antalya; güneybatıdaysa Muğla ile komşudur. Akdeniz’in muhteşem ili;

  • Dedegöl Dağları,
  • Boncuk Dağları,
  • Eşeler Dağları,
  • Beydağlarına sahiptir.

Akdeniz’in Göller Yöresi’nde konumlanan bu muhteşem ilinin Dalaman Çayı denize akmaktadır. Bu özellikle Burdur’un denize akan tek akarsuyu olma özelliği taşıyor. Burdur;

  • İstanbul’a 570 km,
  • İzmir’e 359 km,
  • Ankara’ya 410 km,
  • Antalya’ya ise 127 km uzaktadır.

Burdur’a Nasıl Gidilir?

Burdur Gezisi

Burdur gezilecek yerler listesi incelenirken ulaşım da çok merak edilmektedir. Burdur’a hem karayolu hem de havayoluyla ulaşım mümkündür. Bu güzide ilimiz; Ankara-Antalya ile İstanbul-Antalya karayolları üzerindedir. Türkiye’nin dört bir yanından Burdur’a çok keyifli bir yolculuk yapma imkânına sahipsiniz. İstanbul ile Burdur arası ortalama 6.5 saat sürüyor. İzmir-Burdur arası ortalama 4 saat 49 dakikadır. Ankara-Burdur arası 4.5 saat; Antalya ise 2 saat 10 dakika sürer.

Türkiye’nin pek çok kentinden Burdur’a otobüs seferleri düzenleniyor. Burdur Otogara geldikten sonra çeşitli ulaşım araçlarıyla dilediğiniz yere gitme şansına sahipsiniz. Güzide kentimize en yakın havalimanıysa Isparta’dadır. Isparta Süleyman Demirel Havalimanı’na iniş yaparak oradan gölleriyle meşhur kente gidebilirsiniz. Ankara ile İstanbul’dan her gün düzenli uçak seferleri oluyor. Ankara-Burdur arası yaklaşık uçakla 1 saat; Burdur-İstanbul arasıysa uçakla 1 saat 10 dakikadır.

Burdur Mutfağı

Burdur’da Ne Yenir?

Burdur’da ne yenir? diye düşünenlerin pek çok alternatifi olduğunu söyleyebiliriz. Bu güzel ilimiz coğrafi konumuna bağlı olarak tarihinde çok sayıda medeniyeti ağırlamıştır. Köklü tarihe sahip olması mutfak kültürünü de en güzel şekilde yansıtmaktadır. İlin en önemli geçim kaynağının turizmin yanında tarım ve hayvancılık olduğunu söyleyebiliriz. Bundan dolayı ilin mutfağını hem et hem de sebze yemekleri süslüyor. Ayrıca balık tüketiminin de çok yaygın olduğunu söylemek mümkündür.

  • Burdur usulü Peynirli Pide başta olmak üzere Çanak Ekmeği olarak adlandırılan kömbe isimli lezzette çok popülerdir. Kömbe; pekmez, haşhaş, ceviz ve tahinden yapılan enfes bir tattır.
  • Koyun etiyle yapılan Burdur Testi Kebabı da yörenin diğer önemli lezzeti olduğunu söyleyebiliriz.
  • Çekme isimli lezzetse kuzu etine salçanın sürülüp kızartılmasıyla yapılır. Düğünlerin en önemli lezzetleri arasındadır.
  • Kabak Helvası, Ceviz Ezmesi ve Burdur Muhallebisi de ilin meşhur tatlılarıdır.
  • Gazel böreği; patates ve soğandan hazırlanan iç harcıyla adeta parmaklarınızı yedirecek cinsten bir lezzet.

Burdur’dan Ne Alınır?

Burdur denildiğinde dokumacılık ön plana çıkmaktadır. 300 senelik gelenek yörenin önemli el sanatlarındandır. Etekli oyuncak bebekler, perdeler, şallar, sehpa ve masa örtüleri birer el emeği göz nurudur. Burdur gezilecek yerler listenizi tamamlamaya çalışırken bir taraftan da sevdiklerinize güzel hediyeler alabilirsiniz.

Burdur Bezi, Burdur Alacası gibi el sanatlarından satın alarak sevdiklerinizi mutlu edebilirsiniz. Akdeniz’in güzide ilinin İbecik Köyü’ne özgü bezler de çok dikkat çekmektedir. İlde aynı zamanda bakırcılık da çok öne plandadır. Burdur’un Bakırcılar Çarşısı’na giderek; tava, cezve, çaydanlık gibi hediyeleri de hem kendinize hem de sevdiklerinize alabilirsiniz.

Burdur Festivalleri

Burdur, Türkiye’nin renkli illeri arasında yer alıyor. Birçok renkli etkinliklerle yöre halkı ve yerli-yabancı turistler güzel vakit geçiriyor. Farklı bir tatil deneyimi yaşamak istiyorsanız mutlaka tatil için Burdur’u tercih etmenizi öneriyoruz. İlin gelenek ve göreneklerini yakından tanımak için festivallere katılmak çok iyi bir seçenektir. Burdur’un ünlü festivallerini şöyle sıralayabiliriz:

Aziziye Köyü Yayla Şenliği

İlin merkez ilçesinin Aziziye Köyü’nde düzenlenmektedir. Aziziye Köyü Yayla Şenliği’nde oyun havaları oynanır. Bol eğlenceli geçen şenlikte aynı zamanda yerel sanatçılar da konser vermektedir.

Salda Gölü Bisiklet Festivali

Burdur Bisiklet Topluluğu, Antalya Bisiklet Dernekleri’nin katılmasıyla düzenlenen bir festivalidir. Salda Gölü’nün su seviyesinin azalmasına kamuoyunun dikkati çekmek için bu festival düzenlenmektedir. İnsanları bisiklete binmeye yönlendirmek ve bisiklet sürmeyi yaygınlaştırmak amacıyla düzenlendiğini de söyleyebiliriz.

Göl Festivali

Burdur gezilecek yerler listesinin yanı sıra Burdur’dayken mutlaka Göl Festivali’ne de gidiniz. Burdur Belediyesi tarafından Göl Festivali her sene 14-15 Eylül tarihlerinde düzenleniyor. Göl Festivali’ne katılarak flyboarla gölde yapılan şovları izleme şansına sahip olacaksınız. Ayrıca Salda Gölü’ne dalış gösterileri de düzenlenmektedir. Göl Festivali’nde birçok ünlü sanatçı da konser vermektedir.

Kemer Akpınar Kültür, Sanat ve Yayla Yörük Şenliği

Burdur Kemer’de yıllardır süren bir şenlik olduğunu söyleyebiliriz. Yöresel lezzetlerin tadıldığı, mehter takımlarının gösteriler düzenlediği ve halk oyunlarının oynandığı bir festivaldir. Konsere bu saydığımız etkinlikler de eklenince çok eğlenceli zaman geçireceğinizi söyleyebiliriz. Kemer Akpınar Kültür, Sanat ve Yayla Yörük Şenliği, her sene 20-21 Haziran tarihlerinde düzenlenmektedir.

Turizm cenneti olmasına rağmen Burdur’da gece hayatı yoktur. Burası daha çok huzurlu ve sakin tatil geçirmek isteyenler için idealdir. Bu tatlı ve şirin ilimizin gece hayatı kafelerden ibarettir. Yalnızca merkezde birkaç tane gece kulübü ile bar bulunuyor.

Sizin için hazırladığımız “Burdur Gezilecek Yerler” isimli içeriğimizi burada sonlandırıyoruz. Sizce Burdur’da gezilecek yerler listesine farklı olarak hangi güzellikler eklenebilir. Düşüncelerinizi bizimle yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

Gezideler.com size; Türkiye’deki turistik destinasyonlar ve turistik değerler ile ilgili bilgi paylaşımı yapan bir seyahat bloğudur. Türkiye’nin güzide destinasyonları ve doğal ile tarihi güzelliklerini öğrenmek, Türkiye’yi baştan aşağı tanımak isterseniz, bizimle keyifli bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir