Spor yapmanın insan vücuduna fiziksel ve psikolojik olarak bir sürü faydası vardır. Kimi insan voleybol, futbol, basketbol gibi alanlara yönelerek spor yaparken kimisi ise doğaya yönelerek spor yapmaktadır. Tabiatın eşsiz güzelliğini keşfetmek ve temiz havayı teneffüs ederek yürüyüş yapmak isteyenler için bir sürü doğa sporları vardır. Bunlardan birisi de doğa yürüyüşü anlamına gelen trekkingdir. Peki trekking nedir? Nasıl yapılır? Bu yazınımızda ilgili sorulara cevap arayalım.
İçindekiler
Trekking (Doğa yürüyüşü) Nedir?
Doğaseverler ormanı, toprağı, dağı, akarsuları ve nice doğal güzellikleri gördüğü zaman heyecanlanmaktadır. Trekking ’in (doğa yürüyüşü) çıkış amacı da buradan gelmektedir. Bir yandan tabiatın benzersiz güzelliğini keşfetmeye çalışıp bir yandan da yürüyüş yapmak isteyenlerin tercih ettiği bir doğa sporudur. Doğada yavaş tempolarla genelde grup halinde yapılan bir konumdan başka bir konuma gitmeyi amaçlayan yürüyüşlere trekking denir. Trekking nedir? sorusuna bu şekilde cevap verilebilir. Kentsel yaşamda ve hayatın stresinden uzaklaşarak spor yapmak isteyenleri tercihleri trekkingden yana olmaktadır. Çünkü trekking insanı doğanın sesiyle buluşturup onu olumsuz ruh halinden çıkartarak rahatlamasını sağlamaktadır.
Trekking Nasıl Yapılır?
Son zamanlarda alternatif turizm olarak anılan trekking birçok kitleye hitap etmektedir. Hızla popülerlik kazanarak turizm alanına büyük maddi gelir getirmektedir. Bu kadar yoğun talep edilmesi trekkingin nasıl yapıldığı konusunda da merak oluşturmaktadır. Genelde grup halinde yapılan doğa yürüyüşüne (trekking) mutlaka rehber eşliğinde başlanmalıdır. Rehber hem bulunduğumuz bölge hakkında bizi bilgilendirirken hem de yürüyüşümüzü güvenli bir şekilde tamamlamamızı sağlamaktadır. Belirli bir mevsimde yapılma şartı olmayan trekking, hava şartlarına ve tabiata uyum sağlamak amacıyla bazı hazırlıkları zorunlu kılmaktadır. Yürüyüş yapılan bölgeye bağlı olarak bazen yokuşlar, inişler, tırmanışlarla karşılaşılabilir. Bu durumlarda hazırlıklı ekipmanlarla yürüyüşümüzü tamamlayabiliriz. Doğanın eşsiz sesiyle yürürken bir yandan da konum bilgilerimizi takip etmeyi ihmal etmemeliyiz.
Trekking Ne işe Yarar?
Yürüyüş yapmak vücudumuzu yüksek oranda çalıştırmaktadır. Trekking, eşit tempolu yürüyüşlerle bacak ve kalça da bulunan kasları çalıştırmakta ve onları geliştirmektedir. Anatomik yapımız düzenli yürüyüşlere ve sportif hareketlere uyumludur bundan dolayı devamlı çalışan vücut istemektedir. Doğa eşliğinde ciğerlerimize temiz hava çekerek yapılan yürüyüşlerde kan akışımızı yenilenmekte bu sayede hücrelerimiz tazeliğini korumaktadır. Düzenli yapılan tempolu hareket kombinasyonları güçlü dizler ve tendonlar olarak bize cevap vermektedir.
Trekking Kıyafetleri Nelerdir?
Doğa yürüyüşü yapmaya karar verdiyseniz ve daha önce yapmadıysanız trekking kıyafetleri nelerdir? şeklinde bir soru kafanızda oluşabilir. Trekking kıyafetleri tabiata uyum sağlamalıdır ve seçimi ona göre yapılmalıdır. İçinde bulunduğumuz mevsim, Trekking yaptığımız bölge ve ne kadar süre yürüyeceğimiz kıyafet seçiminde bize ipuçları vermektedir. Yaptığımız yürüyüş boyunca ihtiyaçlarımızı gözden geçirmeli ve bir liste oluşturmalıdır. Trekking montu, kazağı hava değişikliğine karşı çantaya konulmalıdır. Yürüyüş için çantada yer kaplamaması ve ağırlık yapmaması için hafif ve ağır olmayacak kıyafetler seçilmelidir. Trekking yapmak istediğiniz bölgenin hava koşulları takip edilmeli gerekirse ise yağmurluk tarzı su geçirmeyen ceket de alınmalıdır.
Trekkingde (doğa yürüyüşü) dikkat edilmesi gereken en önemli husus ise ayakkabı tercihidir. Ayakkabı tercihimiz kimi zaman trekking için büyük bir konfor sağlarken kimi zaman çile haline gelebilir. Ani hava değişikliğine dayanabilen Tabanı sağlam ve ortopedik, su geçirmeyen, yüksek beli, hafif yapıya sahip yürüyüş ayakkabıları tercih edilmelidir. Tabiat bazen sürprizlerle doludur bulunduğumuz bölgede bizi ne karşılayacağını bilemeyiz bu yüzden kısa ve uzun yürüyüş pantolonları yanımızda buldurmalıyız. Bu sayede uzun yürüyüş pantolonuyla rahatsız edici otlara karşı korunurken kıza yürüyüş pantolonuyla sivri sinek veya diğer küçük hayvanlara karşı kendimizi koruyabiliriz. Üzerimize giydiğimiz gömlek kazak tişört veya içlikler rahat yürümemize engel teşkil etmemeli ve terlediğimizde ıslak kalmasını engellemelidir.
Trekking Malzemeleri Nelerdir?
Boş zamanlarımızda ya da tatillerimizde kendine vakit ayırarak kaliteli vakit geçirmek ve aynı zamanda spor yapmak istenildiğinde trekking çok doğru bir tercihtir. Fakat ilk defa böyle bir şeye karar verildiğinde trekking malzemeleri nelerdir? Yanımıza ne almalıyız? Ya da ne gibi malzemeler gerekir? Bilmiyoruz. Öncelikle mutlaka bir liste oluşturulmalı ve sizin için özel bir malzeme varsa ilaç gibi onları listenin başına eklemelisiniz. Aşağıda trekking için genel olarak gerekli malzemeleri listeleyelim.
- Sırt Çantası: Doğa yürüyüşüne uyumlu olmalı, hafif olmalı ve sırt ağrıtmamalıdır.
- Yürüyüş Ayakkabısı: Rahat ve konforlu tabanı ye yapısı olmalı, su geçirmemeli, dayanıklı olmalıdır.
- Yürüyüş Pantolonu: Kısa ve uzun şeklinde iki çeşit olmalıdır.
- Kazak: Havanın soğuma ihtimaline karşı alınmalı
- Yağmurluk ve Rüzgar Montu: Yağmura ve rüzgara dayanıklı olmalıdır.
- Trekking montu.
- Terlediğinde rahatsız etmeyecek iç giyim.
- Trekking batonları
- GPS Aletleri: Yolu şaşırmamak, saati takip etmek veya bazıları attığı adım sayısını bilmek için tercih edilir.
- Su
- Gıda: Enerji düşmesine karsı öncesinde doğru gıdalarla beslenmiş şekilde yola çıkılmalı ama yanınıza enerjimi korumak amacıyla hafif yiyecekler alabilirsiniz.
Trekking için gerekli temel malzemelerden bahsettik sizin de özel durumunuz veya ihtiyacınız varsa bu listeye ekleyebilirsiniz. Hafif malzemeleri tercih etmek avantajınız olur çünkü taşırken sırtınızı ağrıtabilir ve sizi yavaşlatabilir. Vize Gezilecek Yerler isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.
Bu yazımızda trekking nedir? Nasıl yapılır? Sorularına cevap verdik. Siz de hem kent yaşamından uzaklaşmak hem de spor yapmak istiyorsanız trekking yapmak bunun için doğru tercih olabilir. İhtiyaçlarınızı belirleyip hazırlığınızı yaptıktan sonra doğa yürüyüşünün tadını çıkarabilirsiniz.